Trwa ładowanie...

 

Trwa zapisywanie na newsletter...

Walka z otyłością - projekt Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dr. med. A. Szczygła

Informacje o projekcie:

  • Projekt: Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej
  • Beneficjent: Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr. med. A. Szczygła
  • Partnerzy w projekcie:
    - Instytut "Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka"
    - Polskie Towarzystwo Dietetyki
    - Akademia Wychowania Fizycznego im.  Józefa Piłsudskiego
  • Obszar wsparcia: Rozwój społeczny i zasobów ludzkich
  • Zasięg projektu: cała Polska
  • Przyznane dofinansowanie: 4 500 000 franków szwajcarskich
  • Wkład strony polskiej: równowartość 794 000 franków szwajcarskich
  • Okres realizacji projektu: 01.07.2011 r. - 31.03.2017 r.
  • Strona internetowa projektu  

Osiągnięte rezultaty:

  1. w programie uczestniczyły 1683 przedszkola i szkoły z 16 województw,
  2. 400 tys. dzieci i młodzieży zostało objętych programem edukacji zdrowotnej,
  3. nagrano film "Zachowaj równowagę" z udziałem Pascala Brodnickiego promującego zdrowe odżywianie i zwiększoną aktywność fizyczną,
  4. 12 tys. ciężarnych kobiet objętych programem profilaktyki zdrowotnej,
  5. 2111 pacjentów objętych interwencją podczas 42 edycji 12-tygodniowego programu utraty masy ciała,
  6. we współpracy z popularnym dyskontem zorganizowano akcję pn. "Czytaj etykiety", której celem była pomoc konsumentom w świadomym wyborze produktów spożywczych,
  7. 14 tys. pacjentów objętych programem udzielania porad dietetycznych.

Zdrowe nawyki w walce z otyłością

Siedzący tryb życia, spożywanie dużej ilości cukrów i przetworzonej żywności to problemy, z którymi również i Polska zaczyna się borykać. Coraz mniej Polaków uprawia jakikolwiek sport i mało kto zwraca uwagę na jakość spożywanych produktów. Na efekty takiego trybu życia nie trzeba długo czekać – nadwaga, choroby układu krążenia, cukrzyca i nowotwory, to tylko niektóre z nich. Międzynarodowa Organizacja Zdrowia (WHO) od lat działa na rzecz zapobiegania otyłości. W nurt jej działań włączył się również polski Instytut Żywności i Żywienia, który dzięki dofinansowaniu uzyskanemu z funduszu szwajcarskiego uruchomił program zwalczania epidemii nadwagi. Do końca 2016 roku mogą w nim wziąć udział osoby, które nie potrafią poradzić sobie z nadmiarem kilogramów.

Organizowane w wielu miastach specjalistyczne 12-tygodniowe programy odchudzające już przynoszą pierwsze efekty. Ich uczestnicy stracili średnio 6 kg, a rekordziści z Warszawy i Lublina „zrzucili” odpowiednio 11 i 16 kg! Oprócz ćwiczeń pod okiem specjalistów, uczestnicy mieli możliwość porozmawiania z dietetykiem, lekarzem i psychologiem. W swojej działalności Instytut nie zapomina również o najmłodszych. Wyrobienie odpowiednich nawyków żywieniowych w pierwszych latach życia będzie bowiem procentowało w późniejszym wieku. Do dzieci skierowano działania informacyjne i edukacyjne, zachęcając je do aktywności fizycznej, a Pascal Brodnicki tłumaczył im, jak powinien wyglądać dobrze zbilansowany posiłek. Poradę dotyczącą prawidłowego odżywiania można było uzyskać w szkołach, przychodniach, a nawet w marketach. Specjaliści spotkali się również z klientami tych ostatnich, ucząc ich czytania etykiet oraz wybierania tych produktów, które są wartościowe i dobre dla zdrowia.

Tekst opracowany przez Agatę Motyl.

Galeria projektu

  • Ćwiczenia zorganizowane w ramach projektu

    Ćwiczenia zorganizowane w ramach projektu

  • Promocja projektu

    Promocja projektu

  • Piramida żywieniowa

    Piramida żywieniowa

  • Promocja akcji - Czytaj etykiety

    Promocja akcji - Czytaj etykiety

(autorem zdjęć jest Marcin Zięba)